Zoals in iedere sector van land- en tuinbouw spelen de weersomstandigheden een uiterst belangrijke rol.  Eerst en vooral op gebied van smaak, daarnaast op de grootte van de vruchten.  Een hele grote rol is echter weggelegd voor de kwaliteit van de vruchten.

Voor de fruitteelt is zomerhagel een echte plaaggeest  Vijf minuten hagel zijn genoeg om de oogst van een gans jaar te vernietigen.  De schade is onomkeerbaar met als gevolg een financiële ramp voor de fruitteler

Zich ertegen beschermen is zeer moeilijk, toch zijn er een aantal opties.  Zo kan je gebruik maken van de zogenaamde hagelnetten.  Deze zijn echter voor ons klimaat in België niet zo geschikt en zijn ook zeer duur.  Verzekeren kan ook, maar ook hier is het prijskaartje zeer hoog.

Men kan ook gebruik maken van een hagelkanon.  Deze stuurt schokgolven in de lucht en verstoort zo de luchtstroom en de opbouw van onweerswolken.

Omdat het bedrijf al een aantal keer zwaar en een paar keer licht getroffen werd door hagelstenen, werd in 2008 beslist om een hagelkanon aan te schaffen.  Een goede kennis van onweerswolken én bijstand van het KMI moeten ervoor zorgen dat het bedrijf hagelvrij blijft, tot nu toe met succes.

U kan trouwens het weer met ons mee volgen op www.meteoonline.be of www.buienradar.nl.